Recepty

Recept: Borůvkové řezy

Piškot: 4 žloutky, 5 lžic hroznového cukru, 1 odměrka Stevie (Sladký polibek), 150 ml jáhlové mouky hladké, 2 lžíce oleje, 1 lžíce vinného kamene – rozmíchat,  po částech lehce vmícháme sníh ze 4 bílků, těsto nalijeme do pekáče s pečícím papírem, pečeme v předehřáté...

Recept: Borůvkový koláč

Borůvkový koláč se sněhovou krustou 6 vajec 130 g mletých ořechů 2 lžíce Tapioca (nebo jiného škrobu) 1 lžička Vinného kamene (kypřící prášek bez fosfátů) špetka soli 2 lžíce ovocného cukru borůvky (nebo meruňky) špetka mleté skořice lžička jakékoli...

Recept: Cizrna s celerem

Cizrnu (nebo jinou luštěninu) uvařenou podle základního receptu (viz níže - Luštěniny - základní recept)  povaříme s celerem nakrájeným na proužky a dýní Hokkaido na kostičky. Až zelenina změkne, odstavíme hrnec a ochutíme Tamari a Umeoctem, případně špetkou vloček...

Recept: Čočková polévka

Čočku namočíme na 1 hodinu a více, vodu slijeme. V hrnci uvaříme vodu přibližně v takovém množství, aby luštěnina byla ponořena a přidáme s čočkou i plátek řasy Kombu pro lepší stravitelnost. Vaříme pod pokličkou při nízké teplotě do změknutí (asi hodinu). Ve studené vodě rozmícháme kukuřičnou...

Recept: Hrachové závitky

Namočený hrách uvaříme s řasou Kombu v malém množství vody pod poklicí. Do uvařeného hrachuvmícháme najemno nastrouhanou petržel, osmažernou cibulku, najemno nastrouhané uzené Tofu, kukuřičnou mouku hladkou, Arrowroot (kořenový škrob), Tamari( přírodní sojová omáčka) a Umeocet. Hmotu prohněteme a...

Recept: Hruškové řezy

Hruškové řezy: Korpus - 4 žloutky smícháme se 150 ml jáhlové nebo kukuřičné mouky, 4 lžícemi oleje, 4 lžícemi hroznového cukru, 1 odměrka Stevie (pod názvem Sladký polibek), 1 lžička Vinného kamene, do směsi počástech vmícháme sníh ze 4 bílků, těsto nalijeme do pekáče s pečícím papírem a...

Recept: Jáhelník nepečený

1 hrnek jáhel 2 hrnky vody Propláchnuté jáhly vaříme v osolené vodě pod pokličkou 20 minut. 100 ml jablečného koncentrátu (nebo 3 čerstvá jablka nadrobno nakrájená přidáme k částečně uvařeným jáhlům a vaříme spolu do změknutí jablek) propařené rozinky skořice mletá 3 lžíce hroznového...

Recept: Jáhly - základní recept

Jáhly proplachujeme v sítu pod tekoucí vlažnou vodou tak dlouho, dokud vytéká žlutá, zkalená voda, potom je vsypeme do vroucí, lehce osolené vody, v poměru 2:1 a vaříme 20 minut pod pokličkou při nejmírnější teplotě. Pozor- oproti návodům na obalech nespařujeme jáhly horkou vodou,...

Recept: Kakaový jáhelník s ořechy

Jáhly uvaříme v poměru s vodou 1:3, nenecháme je úplně vychladnout a přidáme javorový sirup, BIO kakao, tmavý karob, višňový koncentrát, skořici a po zamíchání natlačíme do studenou vodou vypláchnuté formy.  Necháme ztuhnout, potom vyklopíme a navrch rozprostřeme nastrouhané ořechy...

Recept: Kuba

Hrách ( s řasou Kombu) a pohanku uvaříme podle základních předpisů. Uvaříme oloupanou petržel a nastrouháme ji. Osmahneme na půlměsíčky nakrájenou cibuli, kmín a houby. Přidáme koření, nastrouhanou petržel, trochu sojové omáčky, pohanku a hrách a vše promícháme. Rovnoměrně natlačíme hmotu...

Recept: Kukuřičná polenta

Krupici povaříme v osolené vodě cca 15 minut, sundáme ji ze sporáku, vmícháme Tamari a Umeocet a těsto nalijeme do formy vypláchnuté studenou vodou. Pro obměnu je možné vmíchat do těsta barevnou zeleninu, např. zelený pórek a červenou papriku, a až poté směs nalít do formy. Po vychladnutí...

Recept: Luštěninové karbanátky

Luštěniny (například sója a cizrna) namočené 8 hodin uvaříme pod tlakem 1,5 hodiny s řasou Kombu, zcedíme přebytečnou vodu, kterou použijeme například na polévku. Po  vychlazení je rozmačkáme, přidáme pohankovou mouku, Arrowroot, orestovanou cibulku, Tamari, Umeocet, ...

Recept: Luštěniny - základní recept

Luštěniny máčíme minimálně 4 hodiny, nejlépe přes noc, vodu z máčení vylijeme. Množství vody. Které použijeme k vaření, je přibližně takové, aby byly luštěniny ponořené. Do vroucí vody vložíme plátek řasy Kombu a vsypeme luštěniny, které vaříme pod pokličkou na nejmírnějším plameni...

Recept: Meruňkový koláč z vařených obilovin

Těsto: Hrnek uvařené celozrnné rýže (nebo jáhel) 5 lžic Kukuřičné hladké mouky 5 lžic kukuřičné strouhanky 10 ml oleje 1/4 lžičky mleté skořice 2 odměrky Stevie* 2 lžíce hroznového cukru Vše smícháme do tuhého těsta, pokud by bylo těsto drobivé, přidáme...

Recept: Nepečený jáhelník s ořechy a kakaem

Smícháme ještě teplé (ne horké) jáhly uvařené podle základního receptu s kávou, jablečným koncentrátem, rýžovým nebo javorovým sirupem. Dáme stranou ¼ těsta, které v tenké vrstvě rozprostřeme do formy vypláchnuté studenou vodou. Do...

Recept: Nugátové řezy

4 vejce 110 g mletých ořechů 3 lžíce kakaa holandského typu 1 lžička Vinného kamene (kypřící prášek bez fosfátů) špetka soli 2 lžíce medu Ze čtyř bílků ušleháme sníh. Žloutky rozmícháme s medem, přidáme ořechy, kakao, prášek do pečiva, sůl a do tuhého těsta...

Recept: Ořechové koláčky

Krupici v poměru 1:4 s vodou vaříme 10 minut na nejnižším plameni, necháme lehce zchladnout, vmícháme jáhlovou mouku, zázvor, koriandr a olej a hned tvoříme koláčky s důlkem, klademe je na plech s pečícím papírem. Nastrouhané ořechy smícháme s olejem, kukuřičnou...

Recept: Ovocný koláč s kokosovou drobenkou

Vynikající hruškový koláč s kokosovou drobenkou 2 hrnky uvařené obiloviny (jáhly, rýže, pohanka, kukuřičná krupice) 1 hrnek kukuřičné mouky (nebo pohankové, rýžové, jáhlové) 1/2 hrnku kokosu 5 lžic  oleje 2 špetky mletého zázvoru 1 odměrka Stevie (pod názvem Sladký polibek) 2...

Recept: Pohankový koláč s rybízem

Do uvařené pohanky vmícháme kukuřičnou mouku, olej, cukr (rýžový sirup), odměrku Stevie (pod názvem Sladký polibek) skořici a těsto rozprostřeme na pekáč s pečícím papírem. Posypeme rybízem, který jsme lehce prosolili pro vytažení sladké chuti, můžeme ještě osladit. Dáme péci při teplotě 200°C...

Recept: Rybízová bublanina

  4 žloutky, 4 lžíce hroznového cukru, špetka soli, odměrka Stévie (Sladký polibek), 4 lžíce kukuřičné mouky, 4 lžíce pohankové mouky, 1 lžička kypřícího prášku bez fosfátů, 2 lžíce oleje nebo palmového tuku, sníh ze 4 bílků. Těsto nalijeme do pekáče s pečícím papírem a hustě posypeme...

Recept: Špíz z Tavenýra

Sojový sýr Tavenýr, kapii, cibuli a dýni Hokkaido střídavě napichujeme na špejli, obalíme v hladké kukuřičné mouce, rozšlehaném vejci a kukuřičné strouhance, smažíme ve vysoké vrstvě oleje. Na obrázku je v pozadí kaše napůl z brambor a dýně, ochucená sojovou smetanou Provamel a lžíci...

Recept: Švestkové knedlíky

Přinášíme vylepšený recept z knihy, rozpočet je pro dvě osoby: 1 hrnek jáhel, 2 hrnky vody, 5 lžic jemné kukuřičné krupice, 2 lžíce Arrowrootu (nebo kukuřičného škrobu), čerstvé švestky. Do vroucí osolené vody vsypeme propláchnuté jáhly, vaříme pod pokličkou 20 minut. Horké jáhly smícháme s...

Recept: Svíčková omáčka s Tempehem

Cibuli nakrájenou na větší kostičky osmažíme na oleji. Přidáme očištěnou zeleninu nakrájenou na větší kousky a také ji lehce osmahneme, zalijeme vodou a vaříme cca 20 minut s novým kořením a bobkovým listem. Po vytažení koření ručním nebo stolním mixérem rozdrtíme všechnu zeleninu. Mouku...

Recept: Žampionový nákyp

Žampionový nákyp 05.03.2011 18:27 Jáhly uvařené podle základního receptu smícháme s nakrájenými žampiony, nahrubo nastrouhanou mrkví, lehce osmahnutou cibulkou, Arrowrootem, Umeoctem, Tamari, olejem, Tofu,...

Suroviny: Amaranth

Spolu s pohankou patří mezi pseudoobilniny. Obsahuje kvalitní bílkoviny, nenasycené mastné kyseliny, kvalitní vlákninu, vysoký obsah minerálních látek – hořčík, vápník, draslík, zinek, železo. Je vhodnou potravinou pro děti, sportovce, starší lidi. V kuchyni se nejčastěji používá...

Suroviny: Jáhlová mouka hladká

Jáhlová mouka hladká – má v přirozeně bezlepkové kuchyni nezastupitelné místo při zahušťování a při přípravě křehkých moučníků pro svou vláčnost a relativně vysokou pojivost. Jáhly posilují slinivku, slezinu a žaludek. Obsahují fosfor, hořčík, měď, vápník, železo a vitaminy skupiny B. Jsou...

Suroviny: Jáhly- zrno

Jáhly zrno – po uvaření jako samostatná příloha k jídlu přímo nebo po rozmixování ve formě kaše, dále jako základ ke tvoření sladkých zákusků, krémů, za studena tuhnoucích koláčů, polotovar do nákypů, knedlíků, plněných knedlíků, koláčů, zavářka do polévek a podobně.    

Suroviny: Kořenový škrob

Arrowroot – kořenový škrob používaný jako  zdravější náhrada kukuřičného škrobu. Kuzu –kořenový škrob – lék při stavech vyčerpání, akutních i chronických střevních problémech, nachlazení, horečce,migrénách. V kuchyni využívaný jako velmi kvalitní škrob. Výrobce/ distributor: Sunfood...

Suroviny: Kukuřičná krupice

Důležitá surovina pro zahušťování, přípravu polenty, kukuřičné kaše, pečených korpusů a podobně. Kukuřice posiluje ledviny a močový měchýř. Obsahuje draslík, fosfor, vápník, hořčík, mangan, železo a zinek, vitamíny skupiny B. Je vhodnou potravinou při poruchách močového měchýře a trávicího...

Suroviny: Kukuřičná mouka hladká

Používá se tam, kde není potřeba vysoké pojivosti – do moučníků z vařených obilovin, do placek, palačinek. Má výborné chuťové vlastnosti, dobře zahušťuje, ale má hrubší konzistenci, proto ji používáme pokud možno v kombinaci se škrobem. Výhodou je její relativně nízká...
Záznamy: 1 - 30 ze 48
1 | 2 >>